Wat zijn affirmaties? Het gebruik van positieve quotes.

Wat zijn affirmaties?
Alles over je persoonlijke motivatiespeech

Ze zijn hot: inspirerende en positieve quotes. Je komt ze tegen op Instagram, op kleding en ook op de MindPiece sieraden. Maar vaak geef je deze krachtige zinnen eventjes de aandacht en vergeet je ze weer. Zonde! Deze positieve quotes kun je namelijk gebruiken als affirmatie. De meest krachtige motivatiespeech voor jezelf en richting jezelf. Nu ben je zeker benieuwd hoe?

Een affirmatie is positieve krachtige zin die helpt je gedachten positief te beïnvloeden. Vaak zijn het korte duidelijke zinnen om tegen jezelf te zeggen voor motivatie en het geloof in jezelf te versterken.

Een affirmatie is een vorm van positieve zelfsuggestie. Met zelfsuggestie kun je mentale kracht trainen zoals je ook je lichaam kunt trainen door te sporten. Je traint je mind voor meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. Je stuurt je gedachten aan om positief te denken over de prestaties die je wilt leveren. Het moet immers niet enkel bij dromen blijven!

Negatieve zelfsuggestie

 • Ik kan het niet
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik ben niet sterk genoeg

Positieve zelfsuggestie

 • Ik kan het
 • Ik ben goed genoeg
 • Ik ben sterk

Formuleer affirmaties in de tegenwoordige tijd in de trant van : ‘ik ben genoeg’, ‘ik ben het waard’ en 'ik kan het'. En natuurlijk mogen de zinnen ook langer zijn dan 3 woorden. Zoals je ziet zijn positieve affirmaties niets anders dan positieve quotes die op jezelf van toepassing zijn.

Wanneer je een krachtige affirmatie regelmatig herhaalt, beginnen je hersenen te geloven dat het echt zo is. Daarbij is het belangrijk dat je al je aandacht erop richt en het ook gaat voelen. Voel dat je succes zult behalen, en geloof dat je het gewenste resultaat behaald. Raak overtuigd! Voel de emotie!

Van nature pas je je gedrag aan op hetgeen waarin je gelooft. Je overtuigingen hebben een sterke invloed op je dagelijkse leven. Door te geloven in je eigen kunnen en het resultaat dat je wenst te behalen, manifesteer je wat je tegen jezelf zegt.

Programmering van je mind

Denk je eens in dat je mind een computer is. Je mind wordt onbewust geprogrammeerd vanaf je kindertijd. De programma's die op je 'computer' staan, worden erop gezet door je ouders, verzorgers, leraren, vrienden en andere mensen die veel invloed op je hebben gehad of nog steeds hebben.

Veel van wat er geprogrammeerd is, loopt goed. Het zal je zelfs helpen. Helaas zijn er ook programma’s geïnstalleerd die je beperken. Dit kan komen doordat je docent in je kindertijd heeft gezegd dat je ‘ergens’ niet goed in bent. Misschien hebben je ouders gezegd dat je een zwakke gezondheid hebt. We nemen dit soort beweringen voor waar aan, en we herhalen deze gedachten net zolang tot we geloven in deze negatieve overtuiging. Terwijl het helemaal niet waar is of waar hoeft te zijn! Daarom moet je los komen van het negatieve gedachtenpatroon.

Het systeem dat op jouw 'computer' is geïnstalleerd wordt het onderbewustzijn genoemd. Je onderbewustzijn kan je niet controleren, maar wel beïnvloeden. Belangrijk om te weten is dat je onderbewustzijn geen onderscheid maakt tussen werkelijkheid en verbeeldingskracht. Vanuit je onderbewustzijn wordt je conditionering (geloof en overtuigingen) en daarmee je gedrag gevormd.

Gelukkig kan je je onderbewustzijn ook positief beïnvloeden. Affirmaties zijn een mooi hulpmiddel. Met visualisatie, affirmaties en zelfsuggestie is het mogelijk om elke gedachte en droom in je onderbewustzijn te planten. Het stelt je in staat successen te behalen en meer eigenwaarde en zelfvertrouwen op te bouwen.

"Geloof en overtuiging zijn een mindset die je kunt ontwikkelen door autosuggestie: repeterende instructies geven aan je onderbewustzijn"

Michael Plarczyk

Herhaling bevat de kracht

Het is belangrijk om positieve affirmaties meerdere malen per dag te herhalen om je gedachten positief te beïnvloeden. Door de herhaling beïnvloed je direct je onderbewustzijn. Je bevestigt eenvoudigweg wat waar is voor jou en je voegt tegelijkertijd informatie toe aan de geheugencellen van je geest. Zoals Michael Pilarczyk zegt: “Geloof en overtuiging zijn een mindset die je kunt ontwikkelen door autosuggestie: repeterende instructies geven aan je onderbewustzijn”.

Affirmaties kunnen over van alles gaan: carriere, gezondheid, zelfvertrouwen, relaties. Meer voorbeelden:

 • Ik ben fit en gezond.
 • Ik heb het zelf in de hand.
 • Ik geloof in mezelf.
 • Ik vertrouw erop dat ik hier goed in ben.
 • Ik ben waardevol.
 • Ik ben succesvol.

3 waardevolle tips

Ter afsluiting nog enkele tips. Geef het minimaal 3 maanden de tijd voor resultaat. Heb je een extra reminder nodig voor je affirmatie? Met een MindPiece armband draag je je dagelijkse reminder met je mee. Leuke affirmaties/reminders: 'Everything is Possible' en 'I can and I will'.

1.

Gebruik het woordje NIET niet. Bijvoorbeeld: ik ben niet verdrietig. Als je dit zegt hoort je lichaam: ik ben verdrietig. Het zou jammer zijn wanneer je met je goede intenties het tegenovergestelde zou bewerkstelligen. Rekening mee houden dus!

2.

Voel de positieve emotie. Het is belangrijk om goed gevoel bij een affirmatie te krijgen. Kies of formuleer de juiste affirmatie. Voel de positieve emotie in de affirmatie. Het kan zijn dat je gelijk een goed gevoel hebt over een affirmatie, maar het kan ook zijn dat een affirmatie gek aanvoelt. Dit betekent dat je extra tijd nodig hebt om te wennen aan de inhoud.

3.

Opschrijven, uitspreken en herhaal. Schrijf affirmaties op en spreek ze ook hardop uit. En daarnaast is het beter om ze te herhalen wanneer je geest rustig is. Herhaal je affirmaties zo vaak als je wilt maar wel minimaal 10 minuten elke dag.

Download nu gratis de

MindPiece Self-Care planner

Meer over self-care lezen

Anita - Oprichter MindPiece en self-care junkie

Ook ik dacht dat self-care een avondje op de bank is, met daarbij de nodige versnapperingen. Door yoga en meditatie kwam ik erachter dat self-care veel meer behelst. Sinds een jaar ben ik serieus gaan uitzoeken wat self-care is. Over deze bevindingen kun je in mijn blogs lezen. Vergeet ook niet rond te snuffelen in de webshop met sieraden die bijdragen aan een positieve mindset!

Tags: Self-care

Opmerkingen

 • Geplaatst door hDMxckgnRGirfwl op

  CoOyhMvrWTtwZpK

Laat een reactie achter