Wat is het verschil tussen mind en soul? En wat betekent mindset?

Wat is het verschil tussen mind en soul? En wat is een mindset?

In self-care komen de termen 'body, mind en soul' veelvuldig voor. Het verschil tussen mind en soul is niet altijd even duidelijk. Wat is de betekenis van mindset? Vaak worden deze begrippen door elkaar gebruikt.

Als we het over mind hebben dan gaat het over je geest. Je mind bestaat uit overtuigingen, gedachten en emoties. Terwijl soul, ook wel een spirit genoemd, gaat over spiritualiteit. Dat hoeft trouwens niets te maken te hebben met religie of zweverigheid.

Laten we als eerste kijken naar de term mind. De mind bestaat uit de verzameling van gedachten, emoties en overtuigingen. Zie het als een soort van 'the cloud', maar dan in je hoofd.

De mindset is de manier van denken en zal zich uiten in de houding en mening van een persoon. Het staat voor de manier waarop je over jezelf denkt en welke kwaliteiten je hebt. Wanneer je je mindset wilt veranderen zul je eerst moeten werken aan je mind. Met name onze overtuigingen beïnvloeden onze denkwijze.

Overtuigingen zijn de zaken en standpunten die wij geloven. Meningen die we voor waar aannemen. Overtuigingen kunnen onderbouwd zijn door feiten, maar ook vaak niet. Het zijn niet per definitie waarheden. Overtuigingen hebben een sterke invloed op ons gedrag en hoe we ons voelen. Ze geven betekenis aan de wereld om ons heen.  

" You either control your mind, or it controls you.

- Napolein Hill

We kunnen werken aan onze mind door negatieve denkpatronen te herkennen en te veranderen. In het artikel wat zijn affirmaties wordt uitgelegd hoe negatieve overtuigingen ontstaan door een foutieve programmering. Deze foutieve programmering is ontstaan door negatieve ervaringen, en invloeden vanuit je omgeving zoals de mensen in je leven.

Programmering van je mind

Door te werken aan onze mindset zal je jezelf beter begrijpen en ook beter kunnen omgaan met uitdagingen. Wanneer je negatieve denkpatronen herkent en verandert is er ruimte voor meer positiviteit en zelfontwikkeling.

Professor Carol Dweck maakt verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Mensen met een vaste mindset denken dat hun kwaliteiten onveranderlijk zijn. Ze denken dat talent is aangeboren. Fouten maken is geen leermoment, maar een mislukking. Terwijl een mensen met een groeimindset er vanuit gaan dat je altijd beter kunt worden en houden van uitdagingen. Fouten maken horen erbij, want daar kun je immers van leren. Wat een verschil! Welke mindset denk jij dat fijner is?

Het mooie is je kunt werken aan je mindset: ook als je last hebt van een vaste mindset. Je kunt aan je mind werken door bijvoorbeeld te mediteren en zo letterlijk al je (negatieve) gedachten te kalmeren, je eigen gedachten en gedrag te analyseren door in een journal te schrijven of door affirmaties hardop uit te spreken. Self-care voor de mind dus.

Spiritualiteit mysterieus?

Spiritualiteit gaat over bezield leven: bewust en betekenisvol. Spirituele self care leidt tot zingeving, innerlijke groei, acceptatie en verbondenheid. Het gaat over de verbinding met iets groters dan jezelf en juist ook met jezelf. Het is niets mysterieus tenzij je jezelf als een mysterious wezen beschouwt.

De verwarring ontstaat omdat het woord spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘spirit’ en dat betekent geest. Zojuist hebben we gezegd dat mind ook wel de geest genoemd kan worden. Maar ik maak hier het onderscheid dat de geest om gedachten gaat en de soul gaat over spiritualiteit.

Het ontwikkelen van spiritualiteit zal de volgende voordelen in je leven brengen:

  • Meer zelfrespect en -waardering door beter contact met jezelf.
  • Anders kijken naar jezelf en de wereld om je heen.
  • Besef brengen dat je uniek en genoeg bent als persoon.
  • Meer rust door het loslaten van onnodige zaken

Kortom, voor een optimale self-care routine is het belangrijk om zowel aandacht aan je mind, als aan je soul te besteden.

Download nu gratis de

MindPiece Self-Care planner

Meer over self-care lezen

Anita - Oprichter MindPiece en self-care junkie

Ook ik dacht dat self-care een avondje op de bank is, met daarbij de nodige versnapperingen. Door yoga en meditatie kwam ik erachter dat self-care veel meer behelst. Sinds een jaar ben ik serieus gaan uitzoeken wat self-care is. Over deze bevindingen kun je in mijn blogs lezen. Vergeet ook niet rond te snuffelen in de webshop met sieraden die bijdragen aan een positieve mindset!

Tags: Self-care

Opmerkingen

  • Geplaatst door YCNlkSHhc op

    NaEPUHoqVljSw

  • Geplaatst door RsoLKPvAwBeW op

    VAlITPcURg

Laat een reactie achter