Hoe doorbreek je mindset blocks? Verander je mindset op deze manier.

Hoe doorbreek je mindset blocks? Je mindset veranderen.

In ons leven weerhouden we onszelf een heleboel dingen, zoals self-care, die we graag willen doen. We maken onszelf wijs dat dit niet komt door onszelf maar door externe factoren zoals omstandigheden en de mensen om ons heen. Maar eigenlijk is het je mindset met overtuigingen dat je het toch niet kan of geen tijd hebt. Hoe kun je deze negatieve mindset veranderen?

Je hebt een geweldige droom waar je blij van wordt, maar toch is het moeilijk om een concreet actieplan te maken om je droom waar te maken. En dan hebben we het nog niet eens over de uitvoering van het plan! Denk aan de droom aan het verhuizen naar een ander land, het vinden van een baan die beter bij je ambities past of het doel om gezonder te leven. Onzekerheid, geen tijd hebben of andere overtuigingen weerhouden je om van jouw droom werkelijkheid te maken.

Zonde! Want jij wilt toch ook je mooiste leven leiden? Het is daarom tijd om naar je huidige mindset te kijken en te zien waar je jezelf tegenhoudt. Is het de overtuiging dat je het niet kan? Of geloof je dat de omstandigheden waarin je je bevindt ervoor zorgen dat je niet iets anders kunt gaan doen

In deze post enkele tips om je huidige mindset rond deze worstelingen te identificeren en een positiever mindset op te bouwen. Met deze tips kan je de eerste stappen zetten om een actieplan te maken en zo je doelen te bereiken. Wat zijn jouw mindset belemmeringen?

STAP 1: Huidige mindset analyseren

De mind is een complex. Vaak zijn we ons niet eens bewust van de gedachten die we hebben. We hebben elke dag duizenden gedachten, en veel zijn maar een fractie van een seconde.

Om je huidige mindset te analyseren moet je bewust worden van herhalende gedachten die dagelijks in je opduiken. Je moet dus een zelfanalyse doen.

Vraag jezelf af: waarom doe je wat je doet op zowel privé als op zakelijk vlak? Wat zou je echt graag willen doen? Wat houdt je tegen om dat te doen? Welke 3 gedachten houden je het meest bezig? Waardoor ontstaan deze gedachten?  

Schrijf dit op, en denk er niet alleen over na. Wat je ook kan doen is een dagboek bijhouden over wat je denkt. Of praat met een goede coach. Dit zijn effectieve manieren om duidelijk te krijgen wat je beperkende gedachten zijn.

Hoe houdt je mind je tegen?

Als je gedachten rondom je doelen negatief zijn, ga je steeds meer negativiteit kweken. Je komt in een soort spiraal terecht. Als je tegen jezelf zegt: “Ik weet niet of ik dit kan doen” of “Iedereen doet dit beter dan ik” of “Ik krijg nooit het geld om dit te doen” weerhoudt het je ervan om verdere actie te ondernemen.

Wanneer je maar vaak genoeg negatieve dingen tegen jezelf zegt, begint je zelfvertrouwen te verminderen en lukken dingen inderdaad niet. Neem controle over je gedachten en de daaraan gekoppelde emoties. Begin te geloven en te voelen dat je wel in staat bent om doelen te bereiken. Streef je idealen na. Formuleer een duidelijk doel, en wordt eigenaar van je gedachten. Het leven is te kort om dingen te laten, omdat jij vindt dat je er geen recht op hebt.

STAP 2: Werken aan je mindset

Nadat je een zelfanalyse hebt gedaan en duidelijk hebt wat je terugkerende gedachten zijn, is het tijd voor de volgende stap. De tweede stap is het actief vinden van manieren om toch actie te ondernemen en door te zetten, ondanks de negatieve ‘self-talk’ of negatieve reacties van andere mensen.

Wat mij heel erg heeft geholpen zijn de volgende punten:

 • Bepalen en het opschrijven van een duidelijk doel.
 • Het visualiseren van het beoogde resultaat.
 • Een duidelijke planning maken.
 • Motiverende boeken lezen boordevol tips zoals ‘Master your Mindset’ van Michael Pilarczyk.
 • Het luisteren van inspirerende podcasts zoals Manifestion Junkie van Kim Munnecom.
 • Het lezen van blogs over mindset.
 • Nieuwe dingen leren en manieren vinden om mezelf uit te dagen.
 • Een voorbeeld figuur volgen bijvoorbeeld een topsporter of een girlboss. Wat kan ik leren van zijn/haar mindset?
 • Dagelijks tijd vrijmaken om te mediteren.
 • Een dagboek bijhouden en dagelijks opschrijven waar ik dankbaar voor ben.
 • Affirmaties: positieve self-talk zinnen formuleren voor mezelf en hardop uitspreken.
 • Praat over je dromen en doelen.

Let wel op: zorg dat je niet overspoeld wordt met tips en informatie van mensen die je volgt. Volg daarom liever ook niet te veel mensen, podcasts, blogs. Wees selectief, en kies bijvoorbeeld 1 boek die je aandachtig bestudeert.

Mediteren en het dagelijks opschrijven van je gedachten en/of dankbaarheid maken het mogelijk om dieper in contact te komen met jezelf en je hoofd vrij te maken van (negatieve) gedachten.

Nog een tip!

Wanneer negatieve situaties of mensen veel in je gedachten zijn, is het moeilijk om positief te denken en negatieve denkpatronen los te laten. Daarom is het belangrijk om tijd voor jezelf te vinden om te werken aan je negatieve mindset blocks.

Probeer een self-care routine te maken voor jezelf. Geen tijd voor een uur self-care? In deze blog vind je ideeën voor een korte self-care routine. Neem tijd voor jezelf: ME TIME in hoofdletters. .

Ik hoop dat deze blog je eraan heeft herinnerd dat je alles hebt wat je nodig hebt om actie te ondernemen in het leven. Als je eenmaal herhalende negatieve denkpatronen hebt waargenomen, is het tijd om eraan te werken.

Pak dat motiverende boek, en maak een actieplan. Luister de inspirerende podcast op moeilijke momenten zodat je ook gemotiveerd blijft. En oefen positieve self-talk door middel van affirmaties. Geef niet op!

 

Download nu gratis de

MindPiece Self-Care planner

Meer over self-care lezen

Anita - Oprichter MindPiece en self-care junkie

Ook ik dacht dat self-care een avondje op de bank is, met daarbij de nodige versnapperingen. Door yoga en meditatie kwam ik erachter dat self-care veel meer behelst. Sinds een jaar ben ik serieus gaan uitzoeken wat self-care is. Over deze bevindingen kun je in mijn blogs lezen. Vergeet ook niet rond te snuffelen in de webshop met sieraden die bijdragen aan een positieve mindset!

Tags: Self-care

Opmerkingen

 • Geplaatst door tcirPJLMWgQGIBk op

  XsKEtojC

 • Geplaatst door OGFZxureMsnDj op

  DgmcFkfWtiEzdMUa

Laat een reactie achter